Nieuws

HAN Startup wil robotmarkt veroveren

Wat bij HAN-student Remco Hoftijzer vorig jaar begon als een idee waar hij in zijn eigen tijd zijn tanden inzette, neemt in hoog tempo serieuze vormen aan. Alles duidt erop dat hij met zijn inmiddels opgerichte bedrijf THOLIN Robots de robotmarkt gaat bestormen.

Remco werkt op dit moment met 10 andere studenten van verschillende HAN-opleidingen aan de ontwikkeling van een unieke productierobot. Met hulp van het HAN Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap (CvVO) ontving hij voor zijn start-up een startersvoucher van € 2.500,-.

Ondertussen is er een samenwerkingsovereenkomst met een ervaren ingenieursbureau getekend en zijn er contacten gelegd met een netwerkorganisatie van de Achterhoekse maakindustrie.

Het verhaal van de jonge student uit Aalten is een sprekend voorbeeld van de manier waarop de HAN (getalenteerde) studenten ruimte geeft, deuren helpt openen om ambitieuze ideeën van de grond te krijgen en ondernemerschap bevordert.

Een robot voor kortcyclische taken

Remco Hoftijzer is een ambitieuze 2e-jaarsstudent Elektrotechniek. Tijdens zijn stages in de mbo-opleiding die hij eerder deed, viel het hem op dat veel taken die hij moest uitvoeren, kortcyclisch waren en best gerobotiseerd zouden kunnen worden, als de insteltijd van de robot flink zou kunnen worden verkort.

In het 1e jaar van zijn hbo-opleiding Elektrotechniek, in 2018, werkte hij in zijn eigen tijd aan het ontwerpen en bouwen van een productierobot, de Asimov Robot Alpha, speciaal voor het uitvoeren van zulke taken.

Om de robot snel te kunnen instellen bedacht Remco een besturingspak. Voor de ontwikkeling hiervan kon hij wel wat hulp gebruiken. Omdat bij de engineeringopleidingen van de HAN het hele 2e studiejaar in het teken staat van samenwerken met studenten van andere engineeringopleidingen, bracht hij zijn idee bij de opleiding in als 2e-jaars schoolproject.

Control Suit

 

 

Het 1e doel was om een proof of concept van een besturingspak te ontwikkelen, waarmee de bewegingen die de productierobot moet maken, snel kunnen worden geprogrammeerd.

Deze zogenaamde ‘Control Suit’ wordt bevestigd aan het bovenlichaam, de armen en handen van een persoon.

 

Het pak, dat is gevuld met sensoren die de bewegingen van de gebruiker opnemen, zendt deze door naar de robot. De robot onthoudt de bewegingen en herhaalt ze.

 

Van kansrijk idee tot onderneming

Docenten en begeleiders bij de HAN vonden dit idee zó kansrijk dat Remco, samen met 2 andere studenten en met begeleiding van docenten het hele 3e semester van hun opleidingen aan de ontwikkeling van het prototype mocht werken. Hiermee bewezen zij dat het idee echt werkte.

De resultaten waren zó bemoedigend dat Hoftijzer in februari 2019 zijn bedrijf THOLIN Robots inschreef bij de Kamer van Koophandel. In het volgende halfjaar, het 4e semester van zijn opleiding, werkt Remco met een team van liefst 10 studenten aan de robotarm.

Studenten van de opleidingen Industrieel Product Ontwerpen en Elektrotechniek(differentiaties Embedded Systems en Industrial and Power Systems) werken daarbij als een hecht en uiterst gemotiveerd team samen.

De resultaten van dit halfjaar worden op 27 juni a.s. gepresenteerd tijdens de Eventdagen Engineering.

Met HAN CvVO door naar het volgende level

Om de Asimov Robot en de Control Suit naar een volgend level te kunnen brengen was kapitaal nodig. Daarvoor klopte Hoftijzer aan bij HAN CvVO, het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap van de HAN. HAN CvVO opent in een nieuw venster is het startpunt voor studenten met ondernemersplannen en draagt op veel manieren bij aan het realiseren van kansrijke, innovatieve initiatieven.

Starterscoach Einte Visser begeleidde Remco bij de aanvraag voor een startersvoucher om het prototype van de productierobot te financieren. Daarnaast bracht Visser hem in contact met CIVON, een netwerk van maakbedrijven in de Achterhoek. Ook kreeg hij training in het pitchen, om de startersvoucher met overtuiging bij de beoordelingscommissie binnen te slepen. En met succes!

Met de voucher van € 2.500,- kan de robotarm worden voorzien van motoren die met variabele snelheden kunnen werken. Dit is een essentiële voorwaarde voor het correct functioneren van de arm. Als het werkende prototype van de robotarm in juni af is, volgen projecten die zich gaan focussen op de hand van de robot, het onderstel en op de afwerking van het besturingspak, de Control Suit.

Samenwerking

Ingenieursbureau QING en Remco Hoftijzer (r) tekenen voor samenwerking. Het is nu ook tijd om samenwerking te zoeken. Op het Industriepark Kleefse Waard (IPKW opent in een nieuw venster) in Arnhem, waar de HAN-studenten aan hun projecten werken, is ook Ingenieursbureau QING opent in een nieuw venster gevestigd. Dit jonge bedrijf levert innovatieve en duurzame oplossingen op het gebied van industriële automatisering, speciaalmachinebouw en energie. Zij zijn sterk in het ontwerpen van mechatronica-oplossingen. THOLIN Robots en QING hebben kort geleden een samenwerkingsovereenkomst gesloten. QING gaat o.a. helpen bij het vinden van productiebedrijven met kortcyclische taken.

Achterhoekse maakindustrie

Inmiddels heeft Remco ook samenwerking gevonden met het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost-Nederland (CIVON opent in een nieuw venster) in Ulft. De samenwerking met dit netwerk van de Achterhoekse maakindustrie moet er binnenkort toe leiden dat een 1e gebruiker de robotarm in de praktijk gaat testen. Zo wordt de kans steeds concreter dat de robot ook daadwerkelijk op de markt gaat komen.

Video

In onderstaande video vertelt Remco Hoftijzer over het project Control Suit.

Meer weten?

Kijk op de Facebookpagina van THOLIN Robots of mail naar:
Remco@tholinrobots.com

Tekst: Lex Eggink, HAN


Laat een reactie achter

Top
X
X